Glasdecoratie met folie

Wanneer we spreken over glasdecoratie heeft men het meestal over het decoreren of een decoratief patroon of patronen aanbrengen op glas zoals ruiten, glazen deuren en wanden, ruiten , ramen of vensters.
Vandaag wordt dit bijna uitsluitend nog met decoratieve folies of vinyl, zoals zandstraaleffect folie of kortweg zandstraalfolie genoemd of folies met een bepaalde structuur , in plaats van écht gezandstraald of geëtst en dit meestal omwille van diverse redenen .
De eerste reden is vast en zeker omwille van de prijs : glasdecoratie d.m.v. folie of vinyl is vele malen goedkoper dan echt graveren, zandstralen of etsen.
De tweede reden is het niet permanente aspect : de glasdecoratie uit vinyl die uiterst duurzaam is en héél lang kan meegaan, kan niettemin toch verwijderd worden wanneer dit moet. Wanneer een glasdecoratie echt gezandstraald of geëtst is, dient het glas of de ganse glaspartij vervangen te worden wat een héél dure aangelegenheid is . Wat onuitwisbaar is , kan je niet zomaar verwijderen .
De flexibiliteit die voortvloeit uit het kunnen verwijderen van bestaande glasdecoratie uit folie en een nieuwe decoratieve vinyl of zandstraalfolie met een patroon of meerdere patronen aanbrengen is zeker niet de onbelangrijkste!
De derde reden is het onderhoud : gezandstraald of geëtst glas is poreus en daardoor absoluut niet zo onderhoudsvriendelijk als zandstraal folie of etched glass folie zoals men deze soms ook noemt.
Een écht vette of zwarte vinger op een gezandstraald glas is héél moeilijk te verwijderen of op te schonen.
Vandaar dat glasdecoratie met vinyl of folie de meest gekozen methode is om je ruiten, glazen deuren en wanden, ruiten , ramen of vensters te versieren met een patroon of patronen .

glasdecoratie met decoratieve folie of vinyl

glasdecoratie met decoratieve folie of vinyl

Met de huidige techniek is glasdecoratie gemakkelijker meer betaalbaar en soms beter dan voorheen. Waar men vroeger de ruit of het glas of de glazen deur moest zandstralen of sableren met decoratieve figuren of patronen kan men dit ter plaatse met folie of vinyl én zonder enige vuiligheid te maken of de ramen of ruiten te moeten demonteren en naar het glasatelier te brengen ...

Matteren & Glasdecoratie