Evacuatieplannen

Evacuatieplannen zijn per definitie een grondplan van het gebouw met de aanduiding van de vluchtroute die de aanwezige personen , in geval van calamiteit , de weg toont naar veiliger oorden …

  • evacuatieplan

Deze vluchtroute wordt op het plan aangeduid door middel van pictogrammen die er in het écht hangen , maar ook soms worden ter ondersteuning voor het makkelijk begrijpen van de vluchtweg , met additionele pijlen en kleurzones gewerkt . Een complex plan lezen is niet voor iedereen weggelegd en wanneer er haast is nog minder ...

Veiligheidspictogrammen die brandbestrijdingsmiddelen aanduiden zoals brandblussers , poederblusser , CO2 blusser , haspels , branddekens , enz. … staan ook op dit plan “as build “ evacuatieplan aangeduid . “As build “ wil dus letterlijk zeggen : zoals het pictogram in werkelijkheid werd geplaatst .

Naast alle veiligheidspictogrammen en vluchtroutes vind je op het evacuatieplan ook de legende . De legende op evacuatieplannen is verplicht , want het geeft de verklaring weer van de gebruikte pictogrammen , dit in één of meerdere talen .

Op het plan en in de legende vind je natuurlijk hét uiterst belangrijke blauwe pijltje met daarbij de “ U bevindt zich hier “- tekstballon , die onmiddellijk toont waar men zich bevindt in het gebouw en dus ook op het plan direct uw locatie aangeeft .

Vernoemingswaardig is ook dat bij WP international al onze evacuatieplannen worden georiënteerd in de juiste (wind)richting .  Anders uitgelegd : de plannen dienen zó worden gedraaid / geroteerd wanneer je vóór het evacuatieplan staat , de situatie klopt – wat rechts op het plan staat t.o.v. de “ U bevindt zich hier “ pijl , bevindt zich dan ook rechts in realiteit , en dit bijgevolg ook voor alle andere richtingen . Moeilijke uitleg misschien maar héél belangrijk :  men kan dus in een vierkant gebouw met rechte , haakse muren dus 4 verschillende oriëntaties hebben . De teksten worden uiteraard ook mee geroteerd , idem voor de symbolen . Een brandblusser op zijn kop kan natuurlijk niet !

Dit vraagt voor ons meer werk , maar dit is de enige juiste methode als je een perfect leesbaar evacuatieplan wilt presenteren .

Tot slot kunnen we stellen dat alle evacuatieplannen in een clickkader of een curvoplus evacuatieplanhouder wordt geplaatst , met een beschermmica of plexi ervoor .

Voor vochtige ruimtes zoals overdekte zwembaden , welnessruimtes , sommige specifieke locaties of overdekte plaatsen worden de evacuatieplannen op zich nog eens geplastificeerd alvorens in het kader te worden gemonteerd . Immers , zoals u bij WP international gewoon bent is meestal enkel het beste net goed genoeg !

Evacuatieplannen
Evacuatieplannen
Evacuatieplannen
Evacuatieplannen

Evacuatieplannen